MasterChef champion enjoys food tour in Hanoi

Vietnamese American chef Christine Ha, winner of the MasterChef TV show in 2012 and renowned for her journey as a blind chef, tried many of Hanoi’s iconic dishes during a recent tour.

Lần nào trở về Việt Nam, Vua đầu bếp Mỹ gốc Việt Christine Hà cũng dành thời gian khám phá ẩm thực. Lần này, cô được một người bạn dẫn foodtour trải nghiệm các món ăn đặc sản Hà Nội trong các quán ăn bình dân.

Ha started her morning with a cup of egg coffee and yogurt coffee at Giang café at 13 Dinh Tien Hoang Street.
“Had Vietnamese iced yogurt coffee for the first time and at first sip, my brain was confused, I wasn’t sure if I liked it or not, but the more I drank, the more it grew on me. Decidedly one of my favorite things I tasted today,” Ha said.

Christine Hà và bạn đồng hành bắt đầu buổi sáng bằng một ly cà phê trứng và sữa chua cà phê. Chào buổi sáng kiểu Việt Nam. Lần đầu tiên uống cà phê sữa chua đá, ngụm đầu tiên tôi thấy bối rối, không biết mình có thích hay không nhưng càng uống càng thấy thích. Tôi có thể sẽ tự làm món này ở nhà vì chúng tôi từng làm sữa chua kiểu Việt rồi. Còn cà phê trứng nóng là sự kết hợp giữa cà phê và trứng. Lòng đỏ trứng sống được trộn với sữa đặc để tạo thành một loại kem đặc được thêm vào cà phê, tạo thêm vị đậm đà cho đồ uống, cô nói.

Ha said a cup of hot egg coffee reminds her of a Vietnamese eggy cappuccino in form and a mash-up of espresso and eggnog in taste. In recent years, egg coffee has gained attention from international media and is a famous specialty of Hanoians.
A cup of egg coffee starts with a layer of condensed milk at the bottom, and then topped with strong black coffee. A scrambled egg yolk is then poured over the top.

Christine Hà ăn sáng bằng món phở bò tại quán Phở Sướng. Cô nhận xét món này có nước dùng nhạt hơn, ít gia vị hơn với sợi phở to hơn, đúng kiểu phở Bắc và rất giống cách mẹ cô từng làm.

Ha then enjoyed breakfast at Suong pho stall on Trung Yen Street in the Old Quarter.

Phở Sướng tọa lạc ở ngõ Trung Yên, là một địa chỉ ăn uống quen thuộc của người dân khu phố cổ, bao năm vẫn được thực khách Hà thành và du khách.

“Hanoi-style pho there has a lighter, less-spiced broth with wider rice noodles, very similar to the way my mom used to make it,” she said.
Pho, Vietnam’s national dish originating from Hanoi, is traditionally made with chicken or beef broth, where the bones simmer for at least three hours until the broth is perfect.

Bữa trưa, hai vợ chồng cô được người bạn dẫn tới quán bún chả Gầm Cầu trên phố Hàng Giấy. Vua đầu bếp Mỹ nhận xét: Bún chả được làm hơi khác một chút. Thịt lợn được nướng hoàn hảo, bạn chấm các loại thịt, bún và rau thơm khác nhau vào nước mắm nhạt trước khi ăn.

At lunch, Ha visited Gam Cau stall on Hang Giay street to try bun cha, a bowl of savory, sweet and sour fish sauce with meatballs and thick pork slices served with a plate of white vermicelli.
“Bun cha done a little differently at this street corner. The pork is grilled perfectly, and you dunk the different meats, vermicelli, and herbs into a light fish sauce before consuming,” Ha described.

Ngõ chợ Đồng Xuân là nơi quy tụ nhiều quán hàng bình dân, được mệnh danh là phố ẩm thực nổi tiếng ở Hà Nội. Vua đầu bếp Mỹ ghé qua một quán bún ốc truyền thống và bún ốc chuối đậu.

Dong Xuan Market alley is home to street food stalls and is known as the food capital in Hanoi. Ha also tried a traditional snail noodle shop and banana tofu snail noodle.

Christine Hà cho biết, món bánh giò được làm bởi những người phụ nữ bán hàng ở vỉa hè trong quán có tuổi đời 40 năm trên phố Đào Duy Từ, lớp vỏ mềm, nhân thịt lợn và mộc nhĩ. Bánh giò truyền thống là loại có vỏ mềm, hơi nát vì không sử dụng hàn the, ăn thêm với tương ớt sệt, hiện nay các quán bán thêm với giò lát và dưa góp.

She also tried banh gio, pork pyramid dumplings, at a stall on Dao Duy Tu Street.
“The sidewalk shop has been making these soft rice cakes filled with pork and wood ear mushrooms for 40 years,” Ha said. The dumplings wrapped in layers of banana leaves are a popular breakfast in Hanoi, with fillings including minced pork, wood ear mushrooms and shallots.
Ha was the first-ever blind contestant and winner of MasterChef with Gordon Ramsay. In addition to writing a New York Times best-selling cookbook and co-hosting cooking show “Four Senses”, Ha and her husband John Suh produce a YouTube channel for over 160,000 subscribers.

See more of our exciting tours

Book our Hostel rooms to get preferential prices: Book now

Leave a Reply

.
.
.
.